Как да запазим Коледният дух

Още съвсем малко остава до най-чаканото време от годината! Време, в което би трябвало да цари мир и спокойствие, тишина и любов, благоразположение към всичко и всички. Вместо това обаче, както можете да си представите, навън върлува непоносимост, тъга, стрес и злоба. Поради времената, в които живеем – модерни, сурови и непредсказуеми, кризи, идващи една след друга, по-скоро човек е склонен да се чувства като чичо Скрудж, отколкото като Дядо Коледа… лошият скъперник пред носителят на надежда и мечти за светло бъдеще.

Всичко ни действа страшно изнервящо – пазаруването, търсенето на подаръци, на коледна елха, на украса, приготовленията за празничната вечеря… като че ли, всичко това натежава в един момент и човек, унесен в това какво трябва да се свърши, всъщност забравя да се забавлява и празнува. Защото последните седмици от старата година се изнизват, един цикъл се затваря, за да се отвори друг… нов и пълен с надежда. Това именно трябва да се превърне в повод за празнуване – бъдещето!

Сп. Gizdava ще ви даде няколко съвета за това как да опазите коледното настроение без да освирепявате и да забравите къде се намирате. Бъдете щастливи и спокойни и всичко хубаво само ще дойде.

Един от важните съвети е да направите коледното пазаруване малко по-рано. Така ще избегнете реденето по големите опашки, блъскането в тълпата и надпреварата кой ще вземе повече. Няколко дни преди голямата истерия ще ви бъде спокойно и дори ще ви подейства ободряващо и много коледно. Все пак никой не обича стреса и шумотевицата. И не забравяйте – на излизане пожелавайте „Весели празници“ на продавачите и хората около вас. Това непрекъснато ще ви напомня колко близо е всъщност магията на Коледа.

Пуснете някоя и друга монета на онова момче, което свири по цял ден на улицата. Всеки ден минавате покрай него, мислите си колко хубаво свири, но не предприемате нищо. Сега е момента, празника трябва да бъде споделен, за да бъде истински. Предложете услугите си на приятел, направете нещо хубаво за някой, услуга. Така и вие самите ще се почувствате по-добре, вършейки нещо добро. Направете сладки и почерпете съседите, украсете заедно входа, бъдете мили с останалите. Ако пък вземете участие като доброволец в някой от коледните кампании, също ще спомогнете за коледния дух. Дори да сте много заети, отделете по няколко часа за благотворителност! Съберете различни вещи, дрехи, храна и ги дарете на нуждаещите се. Това по принцип е добре да се практикува не само по Коледа, както знаем, че става обикновено… 

Едно от най-важните неща… музиката! Не забравяйте да си направите компилация с коледни песни за 2011. Оставете едно копие в колата, едно за mp3 плеъра и едно за вкъщи. Така ще носите коледните емоции навсякъде с вас, където и да отидете. Музиката определено ще ви разтовари, ще ви зареди с положителни емоции и ще ви накара да си мечтаете за една бяла приказка.

Гледайте коледни филми. Това е толкова задължително, колкото е и музиката! За нас лично, не минава и една Коледа без Кевин Макалистър. „Home alone“ е задължителен филм. Повод да се съберете със семейството си и да се забавлявате заедно. 

Прочетете книга на подобна тематика като „Коледна песен” например. 

Украсете дома си и обърнете внимание на детайлите!

Не харчете повече от това, с което разполагате. Едно златно правило, което повечето хора забравят, но което може да ви спаси от следпразнична депресия… финансова и емоционална! 

Весели празници и не забравяйте да се усмихвате!

Виж още по темата