За етикетите и диетата

Има един много лесен начин да се разбере какво всъщност яде човек – това е внимателното четене на етикетите, описващи съдържанието на продукта.
На опаковките на някои храни често има описание на хранителното съдържание. Обикновено то е на предната част на опаковката, за да могат купувачите да го видят лесно. Подобни описания от типа „с ниско съдържание на наситени мазнини” и „без холестерол” са наречени твърдения за хранителното съдържание и се използват за реклама на храни с желаните нива на хранителни съставки.
Част от информацията в етикетите на продуктите, като например съдържанието на наситени мазнини и холестерол, представлява интерес за хората, които имат високо ниво на холестерол в кръвта и сърдечни заболявания. Затова никога не е излишно внимателното вглеждане в етикетите на стоките.
Повишеният прием на наситени мазнини и холестерол крие риск от коронарни сърдечни заболявания. Това са най-разпространите сърдечни заболявания и са причинени от стесняване на артериите. Диетичните справочници препоръчват приема на мазнини да бъде намален до не повече от 30% от дневния калориен прием. Всъщност, здравословната диета предполага това количество да не надвишава 10% от калориите за деня.
Тоест, хората, приемащи 2000 калории на ден трябва да намалят приема на мазнини до не повече от 65 г. (30 процента от 2000 калории = 600 калории разделени на 9 калории/грам мазнини= 65г.), а здравословният прием на наситени мазнини трябва да се ограничи до не повече от 20 г. на ден (10 процента от 2000 калории = 200 калории разделени на 9 калории/грам мазнини = 20 г.)
Нивото от 2000 калории е базата, върху която са изчислени дневните стойности на етикетите на храните. Това ниво е избрано, защтото позволява лесно приспособяване към дневните стойности, които хората използват за диетата и калорииния си прием.
Дневната стойност за холестерола е 300 милиграма и тя не зависи от калорииния прием на човека. Администрацията по храни и лекарства на САЩ са избрали това ниво, защото то отговаря на препоръките на други здравни организации като Американската Асоциация по сърдечни заболявания, Националния изследователски съвет и Националната академия на науките.
Хората с много високо ниво на холестерол в кръвта или сърдечно заболяване може да се нуждаят дори от по-голямо намаление на мазнините, наситените мазнини и холестерола. Те трябва да се консултират с лекар, диетолог или специалист по храненето преди да започнат диета с нисък прием на мазнини и холестерол. Тези специалисти могат да помогнат за приспособяването на диетата към специфичните здравословни нужди на конкретния пациент.
Мястото в етикета, което дава информация дали храната е с относително ниска или висока хранителна стойност, е колонката „Процент на дневната стойност” в таблицата на хранителните факти, обикновено на задната или страничната част на опаковката. За хората с високо ниво на холестерол в кръвта или сърдечни заболявания процентът на дневната стойност на мазнините (особено на наситените), холестерола и фибрите са важни.
Ако за определена храна процентът на дневната стойност е 5 или по-малко, тя се счита за ниско хранителна. Колкото повече от избраните храни са с 5 или по-малко процента за мазнини, холестерол и натрий, толква по-лесно е спазването на здравословна диета. Храни с 10 или повече процента от дневната стойност за фибри се считат за добри източници на диетични съставки.
Крайната цел трябва да бъде избор на храни, които общо не надвишават 100 процента от дневната стойност за мазнини, наситени мазнини, холестерол и натрий, но надвишават 100 процента от дневната стойност за други хранителни съставки (като калций, витамин А и витамин С).
Информацията, предоставена в таблицата с хранителните стойности също е важна. Тя показва количеството на храната едновремено в домакински и метрични единици, с които се съпоставят всички други цифри.
Съществуват много от така наречените “здравословни твърдения”. В Съединените щати например, Администрацията по храни и лекарства (Food and Drug Administration) е oдобрила девет такива твърдения, две от които се отнасят за сърдечните заболявания. Те гласят, че:
Диетата с ниско съдържание на наситени мазнини може да намали риска от коронарни сърдечни заболявания. Диетата с високо съдържание на плодове, зеленчуци и зърнени храни, съдържащи фибри, частично разтворими фибри, и с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол могат да намалят риска от коронарни сърдечни заболявания.
Освен това тези здравословни твърдения трябва да напомнят, че рискът от коронарни сърдечни заболявания зависи от много фактори. Двата вида твърдения сигнализират, че храната съдържа желаните нива от заявените хранителни съставки.
Материалът е предоставен от Българска Национална Асоциация на Потребителите (БНАП)

Виж още по темата