Редовното чистене – как и защо

Не ви остава време за нищо, най-вече за себе си. Разбираемо е предвид факта, че непрекъснато сме затрупани с все повече и повече задачи. Но колкото повече бързаме, толкова по-малко време ни остава. Намерете време за всичко. Може да е малко, но важното е да е редовно. Намерете време за готвене, но не какво да е готвене, а на любимото си ястие. Намерете време за приятелки, за половинката си, за това да сте в крак с модата, за усмивки. Грижете се за себе си и дома си. Не за пред другите. За вас самите. Според фън шуй, хаосът около вас създава хаос у вас самите. Замислете се. Колко работа ще свършите, ако около вас е пълна бъркотия, чашите ви чакат в мивката, а дънките се разхождат по пода. Едва ли много. Не ни разбирайте погрешно. Въобще не сме на мнение, че трябва днешната жена да е прислужница в дома си. Разпределяйте си задачите с половинката си, и дори с децата. Всеки трябва да даде своя принос за домашния уют. Ето и някои основни правила, които трябва да следваме, за да имаме едно приятно местенце за отдих след дългия и натоварен работен ден: 

  • Не излизайте без да сте измили чиниите

Колкото и да бързате, опитайте се да ги измивате преди да излизате – дали сутрин с кафето, или вечер след вечеря, по ваш избор. Неизмитите чинии създават предпоставки за развиването на бактерии.

Трик: Купете си съдомиялна машина. 

  • Задължително оправяйте леглото си сутрин

Може да звучи нелепо, но да оставите къщата си в бъркотия наистина не е добра идея. Малко или много през целия ден подсъзнателно ще знаете, че като се приберете у дома не ви чака нищо друго освен задължения.

Трик: Постарайте се с половинката си преди това да измачкате чаршафите на макс. Не за друго, да има сутринта какво да се оправя… а,и естествено редувайте се кой да оправя леглото. 

  • Изхвърляте боклука всеки ден

Особено през лятото. Това е въпрос на хигиена.

Трик: Поставете като задача изхвърлянето на боклука на децата – просто е, но и достатъчно отговорно.  

  • Мийте банята поне веднъж седмично

В банята твърде често се зараждат бактерии, дори мухъл. Това е много нездравословно.

Трик: Използвайте специални препарати за стъкло, плочки, срещу мухъл, и задължително носете ръкавици, понеже в повечето случаи тези препарати са силно отровни.

 Знаем, че има още хиляди неща, като пускането на прахосмукачка, миенето на пода, и на прозорците и бърсането на прах и всички са важни, но изброените по-горе са от базово значение. А и към тях имате помощни трикчета. Знаем, че е трудно, но истината е в баланса. И в днешно време е все по-голямо предизвикателство да балансираме между семейството, кариерата и себе си. Но сме сигурни, че ще се справим.

Виж още по темата