Решете проблемите си докато спите

Доказано е, че докато спим, мозъкът ни работи на други обороти, по различен начин, по-успешен начин, може би. Психолози са доказали, че когато имаме някакъв проблем, борим се с някаква житейска драма, един от най-успешните начини за разрешаването й може да се случи докато спим. Оказва се, че мозъкът програмиран така, че най-добрите решения може да взима именно когато е в покой.

Ако често ви тормозят проблеми в работата, във връзката ви, ако сте се скарали с гаджето или най-добрата си приятелка, вече има лесен начин да се справите със всичко това. Тайната не се крие в психо-терапевта или в шопинга, а във вас самата. Според едно от последните проведени изследвания е доказано, че докато спим сме способни не само да намерим отговори на въпросите, които ни измъчват ежедневно, но и да взимаме решения – по-добри, по-креативни и иновативни от тези, които взимаме докато сме в будно състояние и в обществото, което ни ограничава.

На какво се дължи това? Току-що ви отговорихме на този въпрос – на мозъкът му е по-лесно да намира съответните пътища и решения когато е освободен от границите, които обществото всеки ден ни налага. В съня мозъкът намира именно тази свобода и може да ви даде алтернативни интересни отговори. Всички откачени сънища, като говорещи риби и летящи хора, дори странните кошмари, чакат своето тълкуване. Това може да се окаже доста сложно обаче. За да улесните пътя към откриване на решението, директният път, вие трябва да се научите да тренирате мозъка си и съответно съня си. По този начин няма да ви се налага да разкодирате сложните сценарии.

Първата стъпка е да обмислите проблема, който ви тормози малко преда се отпуснете съвсем и да заспите. Друг вариант е да го запишете на лист  хартия и да го оставите на нощното шкафче до леглото ви. Доказано е, че това действие помага на мозъка да се фокусира над мислите по-точно, бързо и лесно. Доказано е също, че колкото повече мислите за проблема си, толкова по-специфично ще бъде решението ви. Важно е да отбележим, че колкото по-важна е темата за вас самата, толкова по-голяма е вероятността да намерите решението, докато спите. Не очаквайте елементарни “проблеми” от рода на това “какво да облека утре”,  да бъдат решени по този начин.

Втората стъпка се състои в това на нощното си шкафче да държите химикал и тефтер постоянно. Записвайте всякакви малки детайли от сънищата си – когато се събуждате нощем, когато станете рано сутринта и т.н. Колкото повече подробности съберете, толкова по-добре. Както добре знаете, сънищата “отлитат” и е твърде вероятно да не се върнат повече. Затова отбелязвайте всичко, което ви се стори важно – цветове, действия, жестове, миризми и т.н. Сънят е като формула – колкото повече важни неща си спомните, толкова е по-вероятно да възстановите цялото решение на задачата.

Третата стъпка се състои в това когато се събудите сутрин да не бързате да ставате. Ежедневието и рутината много бързо ще ви погълнат и това, което сте сънували ще потъне в бездната на подсъзнанието, откъдето ще ви бъде много по-трудно да го измъкнете. Докато сте още в леглото прехвърлете спомените си от съня. Правете го отново и отново докато не възстановите абсолютно всичко. След това го запишете.

Обърнете внимание и на това дали решенията, които сънищата ви предлагат са реално приложими във вашият живот.

Виж още по темата