Важното и спешното в ежедневието на жените

В различните периоди от живота ни времето ту се носи с главоломна скорост около нас и не успяваме да осмислим събитията, а те вече се сменят с нови като във филм, ту се влачи безнадеждно бавно като застояла вода и жадуваме да се случи нещо, за да я разбълника. А най-често всичко е нормално и ни се струва, че така ще е винаги. Каквото и да се случва с нас е добре да помним, че животът е само един, в него няма поправителна сесия, за да се отървем от грешките си, няма и ваканция. Всеки миг е уникален сам по себе си – можем да преживеем нещо подобно, но същият този миг никога вече няма да се повтори, освен в нашите спомени. Откакто сме започнали да мечтаем, искаме да живеем прекрасен живот, но все нещо не е наред. Пречи ни нещо най-често извън, а може би и вътре в нас. Какво да поставим на преден план, за да спомогнем за постигането на мечтите си?

Бъдете целеустремени. С тази фраза често се спекулира. В дадения случай се има предвид да знаете какво искате и да бъдете постоянни. Не можем да постигнем цели, по-високи от тези, които сме си поставили. Затова не се страхувайте да се целите високо. Но целеустремеността означава и съответните усилия и постоянство.

Бъдете добри. Не става дума за мекушавата доброта, която се съгласява с всичко, само и само да има мир, но тайно скърца със зъби. Нека това да бъде мъдрата разбираща доброта, издигнала се над дребните неща. Приемайте спокойно грешките на другите и не им се обиждайте задълго. Когато ви ядосат, опитайте се да мислите за положителните им качества. Добротата като бумеранг ще се върне при вас и ще ви донесе радост и добро настроение. Може би в началото ще ви е трудно, но резултатът е по-ефикасен и траен от всяко успокоително лекарство. Със строгост можете да накарате някого да ви се подчинява, да се страхува от вас, но той никога няма да се хвърли на шията ви.

Бъдете пролетно ухание. Влиянието е най-неуловимият и мощен начин за въздействие на един човек върху другите. Неговата дълбочина и сферата му на разпространение са непроследими. Сигурно за всеки от нас има хора, оказали огромно влияние на възгледите или развитието му. А сега си представете, че вие оказвате такова решаващо влияние върху нечий живот. Какво ще бъде то? Опитайте се да облъхнете всичко, до което се докосвате, с пролетното ухание на добър, лек характер. Както казва една поетеса за слънчевите хора: „Те всичко сложно правят просто”. Нека и с вас бъде така. И ще видите, че наистина сложното на пръв поглед всъщност е съвсем просто.

Предавайте факела на идеалите си. Колкото и добре да живее материално, човекът винаги жадува за духовни неща. За да е щастлив, му трябва някакъв идеал, към който да се стреми. Намерете своя идеал, Предайте на децата или близките си вярата си в Бога, в някаква висша идея, запознайте ги с ценностите, които имат значение за вас. Ще бъде чудесно, ако се изпълнят за вас думите на едно почти забравено стихотворение на Иван Вазов, посветено на майка му:

Ти ме роди, но ти ми даде

и светлото, що в теб блестеше.

Ти и човека в мен създаде,

ти два пъти ми майка беше.

Колкото и банално да звучи, всички хора на света са възпитани от жени. От нас целият мъжки свят е чул люлчината песен, легендите и приказките за юнаци и змейове, молитвата, прошепната преди заспиване. Жени са държали ръцете им, за да напишат първата буква. Отпечатъкът, наложен от първите седем години, е почти неизгладим. Затова, не се страхувайте, предайте факела на своята духовност.

Не се оставяйте на течението. Да се носим по течението може би е удобно, уютно, безпроблемно. Но без да искаме ще се обезличим. Ще приемем като свои чуждото мнение, възгледи, а защо не и чуждата съдба и трепети (сериалите са толкова много и могат да продължат половин живот). Носенето по течението е опасно и по друга причина – ставате инертни и сте сигурни, че нищо не зависи от вас, не можете да го промените. Някои хора прекарват целия си живот в мъка и завист, че не могат да имат нещата, определени от обществото или модата като хубави и необходими, и дори не се замислят какво е всъщност тяхното мнение по въпроса. Добре е да не се оставяте да ви обсеби чуждото мнение – помислете толкова важни ли са наистина тези неща и заслужава ли си да страдате, че са недостъпни за вас, щом досега чудесно сте преживели без тях. Особено в това време на несигурност е много важно да се мобилизирате, да прецените възможностите си. Не забравяйте, хората ни приемат такива, каквито им се представяме. Ако искате да имате по-голям успех, първо трябва да промените отношението към себе си.

И накрая, оставете добра следа. Това понятие е много широко. Не е задължително да е откритие на ново лекарство или Нобелова награда. Човек съществува, докато е жив в нечий спомен. Колко е хубаво, ако споменът е добър и все ни се иска да се връщаме към него. Тази следа може да е грижовно докосване, топла дума, протегната ръка в труден час. На пръв поглед е невидима и незначителна, но за някого може да бъде оазис в пустинята или море от радост. Разбира се, това не винаги се удава, може да имате провали, но нека следата, оставена от вас по повърхността на живота, като цяло да е чиста и светла. Повярвайте ми, никакви съкровища не могат да се сравнят със задоволството от чистата съвест и съзнанието, че вършите добро.

Виж още по темата