Напълно претенциозни

Едно ново изследване доказва, че високите очаквания от партньора запазват любовта жива за дълго време. Какви рецепти за щастие съществуват, споделя една психоложка.

Какво можем да направим за това, целувката след дълги години партньорство все още да е сладка? Това се питат не само много двойки, но и психолози.

Не поставяйте летвата на очакванията си твърде ниско

Изненадващото номер едно в рецептата за щастие: Високите изисквания към партньора заздравяват любовта. Това не са в никой случай нереални очаквания. Щастлив е онзи, който „изисква висока доза съгласие, равноправие и инвестиция във връзката”. Това например може да означава, че единият от партньорите иска да прекарва възможно повече време с другия, да развива с него нови интереси от изкуство до спорт, да изгради интересен приятелски кръг или да дискутира съответните роли и задачи в семейството. Трябва да се признае: това звучи напрягащо, но според изследването ни прави по-щастливи, отколкото, ако държим летвата на желанията твърде ниско. Но защо? Мъжете и жените, които изискват много, дават много. Те се държат по-конструктивно в конфликтни ситуации, ангажирани са по-силно във връзката, подкрепят партньора си в стресови ситуации и също се чувстват защитени от него. В следствие се наблюдава пълно задоволство, че високите Ви претенции са изпълнени.

Съвет: Какви планове и съвместни занимания бихте искали да превърнете в действие заедно с него? Предложете на партньора си една-две от тях. Вашите претенции ще го изненадат и мотивират положително.

„Да се вярва в добрите страни на партньора, доставя чувството, че сте намерили истинския. Който разсъждава така, е по-доволен със своята връзка“

Отдавайте вината на обстоятелствата, а не на партньора си Една двойка има уговорка за среща в кафе, жената не идва в уговорения час. Най-лошото, което той може да си помисли са изречения като тези: „Тя винаги закъснява. Това е обичайно за нея и го прави напълно съзнателно.” Настроението му спада, вероятно ще посрещне жена си с упреци. По друг начин би реагирал, ако не търси вината в нейния характер, а във външните обстоятелства, например поради закъснение на автобуса. По-чудното е, че който не търси отговорността за негативните събития в партньора или връзката, не трябва да го или я оценява негативно и следователно остава по-доволен.

Съвет: Преди да се ядосвате поради едно неприятно събитие, свързано с Вашия партньор, пребройте до 20 и помислете за това, какви обстоятелства са могли да доведат до това. Ще почувствате колко позитивно може да Ви въздейства тази перспектива.

Правете си илюзии за характера му

Никой не е съвършен. Но за любовта би било добре, ако ние правим така, сякаш партньорът ни е. Тези така наречени „позитивни илюзии” заздравяват връзката – особено при прясно влюбените. Който издига партньорът си до небесата, е по-доволен и преживява връзката си като по-малко конфликтна. Дори едно събитие, което би било в противоречие с тези илюзии, би било преизчислено с помоща на ефекта от „розовите очила”: слабостите на партньора ще бъдат пренебрегнати, той ще блесне, както и преди в една изгодна светлина – което ни дава чувството, че сме с истинския.

Съвет: Записвайте си всяка вечер какво най-много Ви е харесало през деня във Вашия любим. Това ще отклони фокуса Ви към неговите положителни качества и далеч от ежедневието.

Не вярвайте, че любовта ви е случайна

Изследването показва, че семейните двойки са особено щастливи, както когато вярват, че любовта им е съдба, така и че връзката може да се развива. Вярата в обратимостта е по-важна, защото това кара партньорът да приема, например различните мнения по някои въпроси, по-малко трагично и да не вижда в това непременно смъртната присъда на връзката. При това доверието в двамата партньори ги прави способни да се справят с трудностите. Колкото по-рано двамата започнат да си имат доверие, че могат да решат и бъдещите проблеми във връзката, толкова са по-доволни и толкова по-конструктивна е комуникацията между двамата.

Съвет: Разглеждайте фотоалбумите си. Извиквайте в съзнанието си кои проблеми сте решили двамата. Погледът назад във времето събужда вярата, която в рутината на връзката често изчезва.

Виж още по темата