Фън-шуй: вратата

След като сте установили посоката на входната врата трябва да изберете най- подходящият цвят за нея. Така, че той да съответства на даденото направление, да поддържа качествата на този или друг елемент. Например ако имате желание да подчертаете качеството на стабилността на вратата, която гледа на югозапад е добре да бъде боядисана в червен цвят. Ако обитателите на дома се нуждаят от по – голяма семейна хармония, то може да изберат кафявият или пък жълтият цвят. Ако обитателите на една къща се сменят винаги могат да пребоядисат вратата в съответствие с елементите на цикъла си на раждане.

Ако вратът ви гледа на запад или пък на северозапад, то качеството на основният елемент метал – можете да усилите, като боядисате вратата в бяло, златисто, сребристо( или всичко със сребърни оттенъци), а жълтият или кафявият можете да използвате да подпорите около вратата. Не е добре да използвате червен,черен или пък син цвят.

Врат, която гледа на север можете да боядисате в синьо, черно или бяло според вашите желания. Препоръчваме ви да избягвате кафяво, жълто и зелено.

Ако вратата ви гледа на североизток или на югозапад, като основен цвят трябва да се използва кафявият или жълтият, а като допълнителни цветове можете да използвате. Червен или оранжев Не се препоръчва боядисването в зелено и бяло.

За врати, които излизат на изток или югоизток най- добре е да се използват зелено,черно,синьо, но не и бяло.

Ако вратата ви гледа на юг можете да я пребоядисате в червено или зелено. Не е добре да използвате син и черен цвят. В малки степени е добре да се въздържате от жълто и кафяво.

Освен всички съвети , които можете да видите по–горе е добре да използвате форми, свързани с основните пет елемента,за да подобрите качествата на чи, когато влиза през входната врата. Така например:

Ако входната ви врата гледа на север можете да използвате символите на водата за да засилите очистващите свойства на енергията, а можете и да усилите свойствата на метала,за да подсигурите крепостта си и поддръжката й.

Ако входната ви врата гледа на изток или югоизток можете да засилите символите на дървото –за да израснете и да се развиете,а както и символите на водата ,за да се пречистите и обновите.

Ако входната ви врата гледа на юг,то символите на огъня ще ви придадат живост и бодрост на духа. Допълнително от това е добре да използвате елементи на дървото.

Ако входната ви врат излиза на югозапад и североизток, то символите на елемента земя ще акцентират върху стабилността на дома ви. В качеството на допълнителни елементи можете да използвате символите на елемента огън.

Ако входната ви врата гледа на запад или северозапад вие можете да поставите символите на метала и така ще й придадете сила и здравина. Използвайте като допълнителни символи тези на елемента земя.

Стилът на входната врата

Дотолкова доколкото входната врата е предназначена да защитава дома е добре тя д а бъде дебела и масивна, но в никакъв случай стъклена. Освен това входната врата трябва да е най-голямата дома, а да обезпечава максималният поток на енергията чи в жилищните помещения на дома. Като височина тя трябва да е по–висока от най- високият член на семейството. Така, че никой да не изпитва неудобство, когато излиза или влиза в дома. Добре е ако входната врата се отваря навътре към дома, а ако вашата врата не се отваря навътре майсторите във фън шуй смятат,че е по–добре за вас да смените посоката й. Ако отстрани на вратата са разположени огледала, то чи може да проникне в дома през тях и да премине през дома. В такъв случай ви защитават плътните завеси на дома или растенията около прозорците.

Къде да поставим входната врата?

В идеалният вариант вратата трябва да е доближена максимално до стена на дома или съседната квартира и да се отваря в тази посока (в посока към стената). Ако вратата е поставена от противоположната страна, влизащите в къщата ви се оказват в затворено пространство и не се чувстват удобно. Ако входната врата е поставена точно срещу задната врата( образува така. Нар „черен вход“) това създава мощен поток на чи, която преминава през дома и практически не остава и не се завърта в него. За да поправите тази грешка на пътя на чи трябва да се поставят прегради от типа на огледалата, екрани или декоративни решетки. Ако все пак е трудно да поставите някакви бариери между двата входа на къщата ( на предната и задната врати), то поне поставете на задната врата завеса. Като не сте длъжни да поставяте завеса от тежко кадифе същата работа ще ви свърши някоя красива и отиваща си на обстановката бархетна завеса. Влизайки във което и да е било задание било то вашият дом, домът на вашите приятели или работното място веднага можете да усетите колко точно е хармоничен интериора и как ви кара да се чувствате. И така ако веднага след влизането си някъде се натъкнете на ъгъл на стена, или край на голям шкаф е възможно веднага да занижите настроението си. Подобно негативно въздействие е възможно да смекчите, като използвате декоративен екран, растение или орнамент.

Преддверието и коридорът

Съществуват домове и къщи, при които от входната врата направо попадаш в някаква стая, гостната или кухнята. В повечето случаи обаче в съвременните домове има преддверие или поне коридорче. Ако коридорчето ви е много малко е важно за вашето удобство да не го натрупвате с излишни мебели. Много важно за коридорът е д бъде много добре осветен и да бъде винаги чист ,за да не се застоява енергията чи, което ще създаде усещане за апатия у умора. Не е благоприятен вариант, ако в мъничкото ви преддверие точно след вратата е разположена стълба към втория етаж.при подобно положение енергията чи няма да обхваща първият етаж,а направо ще се качва на горния. Ако не можете да оправите по друг начин подобно разположение поставете в коридора звънчета, които ще забавят чи. Ако няма къде да поставите огледало ,то поне поставете напреко на входа декоративно растение, а така освен всичко друго ще подобрите интериора.

Коридорът не се явява център на семейният живот и поради това тук трябва да се поддържа неутрален баланс на ин и ян, както в оформлението, така и осветяването. Ако коридорът вие много светъл и ъглест можете да смекчите това с пастелни тонове и намаляване на светлината, ако пък имате обратният проблем коридорът ви е тъмен –то използвайте за боя силни цветове и поставете по стените на коридора снимки или картини в правоъгълни рамки.

Можете да използвате килимче (чергичка) за да привлечете благоприятните енергии. Изберете цвят, който да съответства на посоката на входната врата:за юг-червен; за югозапад-кафяв и т.н. , за също така и допълнителните цветове: за юг-зелен,за югозапад – червен.

Някои майстори във фън шуй препоръчват да се поставят под килимчето 3 златни монети за щастие. Това трябва да бъдат китайски монети с дупки по средата, които са нанизани на червен конец. За да привлечете в дома си късмета майсторите на фън шуй съветват да осветите много ярко участъкът пред входната си и непосредствено зад нея.

Проходите, коридорите и дългите тесни помещения

От коридорът зад вратата енергията ци (чи) се разпространява по коридорите и проходите по цялата къща. Това напомня на начина, по който тя протича по меридианите на човешкото тяло. Ци (чи) трябва да се движи свободно, но не и хаотично. Дългите пусти коридори обикновено правят така,че хората да се нервират и ги карат несъзнателно да ускорят крачка. Ако чи се застоява е глухите ъгли това ще ви създаде усещане за мрачност и униние.

За да не протича прекалено бързо енергията чи и да не се движи по права линия може да закачите по стените огледала, които да създадат ефект на вълнообразно движение.

Можете да използвате също така и украшения по стените, неярки светлинки, висящи саксии с увивни растения (ако мястото позволява). Като правило коридорите „викат“ проблемите по–често в офисните помещения, отколкото у дома. Но ако имате голяма квартира или дом е добре да обърнете внимание на коридорите в дома си.

Както в коридорите близо до вратата, така и в другите коридори е нужно да се поддържа чистота и равновесие между ин и ян, да се ползвате сравнително неутрални тонове на боите или тапетите.

Виж още по темата