Как да се грижим за ботушите през зимата

Зимата е може би най-суровият сезон. Красива, бяла, спокойна, но и безмилостна. Ако се замислите големите студове не прощават както на тялото ни, така и на вещите ни. Като се започне от колата и всичко свързано с нея, минем през кожата на лицето, ръцете, ноктите, косата, здравето ни като цяло и стигнем до кожените ботуши. Минусовите температури увреждат. Солта и всички останали препарати, с които всекидневно се заливат улиците ни, за да се разтопи снега по-бързо не помагат особено много – те също увреждат.

Да… и на нас от сп. Gizdava ни се иска да се преселим на някое къде къде по-топло местенце, но уви налага ни се да търпим студовете тук. И докато това продължава сме длъжни да се снабдим с топли и удобни, но най-вече топли ботушки. За целта ще излезем в близкият мол, ще се разходим и ще разгледаме. Харесваме си няколко чифта, на доста висока цена, но сме готови да я платим, ако това ще ни подсигури за зимата, снега, ще ни брани от студа и водата. Преценяваме какво е модерно в момента и какво ни харесва, за да си купим най-сетне чифт кожени ботушки, с които да „преплуваме” когато се наложи разни локви из Софийските улици.

Какво обаче се случва още след първото носене? Определено не е за добро на вашите нови обувки. В следващите няколко реда ще ви запознаем с разни трикове за почистване на ботушите от сол, сняг и т.н.

Превантивни мерки

Когато излизаме навън, особено в това време, трябва да сме готови за най-лошото. А именно – напръскване, намокряне, кал, сол, сняг и т.н. За да предотвратите част от тези последици се обърнете към добрият стар спрей за обувки. Още когато се приберете вкъщи от магазина, излезте на балкона и напръскайте новите ботуши от разстояние със спреят. Направете един плътен слой и оставете за малко да попие, да изсъхне, преди да излезете с тях отново. Един добър съвет е след първият слой и неговото изсъхване, е да положите още един.

Почистете

За да не оставите проблемът да се задълбочи, най-добре е след всяко излизане да почиствате добре и старателно ботушките. Изтръскайте добре от всякаква наслоена кал и сол. Където е необходимо изчеткайте добре. Така ще предотвратите появата на петната, които солта може да причини. А тези щети са необратими. Подберете внимателно четката, с която ще работите според материала, от който са изработени вашите ботуши.

Изсушете

Много хора правят грешката веднага след като са били навън и се приберат, да оставят обувките на екстремно топло място с цел бързото им изсъхване. Това уврежда. Вместо да го причинявате на вашите нови ботуши, по-добре вземете няколко стари вестника или парчета амбалажна хартия и я набутайте хубаво във всеки един ботуш. Така при бавното изсъхване, обувките ще запазят формата си. Имайте търпение и ботушките ви ще оцелеят дълго след това.

Премахване на солта

Белите петна, които покриват ботушите ви непосредствено след изсъхване (докато сте навън) са предизвикани именно от солта – враг номер едно на зимните обувки. Решение срещу този проблем е разтварянето на бял оцет и вода. След нежното нанасяне върху петната не би трябвало да има проблем. След това нанесете още един слой от безцветния спрей и сте готови.

Мацки, вземете мерки и се погрижете за новите си „приятелки”, за да се грижат и те добре за вас в студените зимни дни.

Успех!

Виж още по темата