Шопинг в USA

Прекрасно е да видиш Ниагара, статуята на свободата и Йелоустоун. Има обаче нещо, с което никой турист не се разминава и това е обикалянето по всевъзможни магазини, с цел закупуване на максимален брой сувенири, дрехи, обувки и т.н. Този стремеж за пазаруване е и причината да опишем, това, което ни е известно за потока на стоките в САЩ, защото е доста специфичен и различен от познатия у нас и този в Европа. Това описание ще ви помогне да намерите най-качествените стоки и то на най-добрите цени.

Първото, което трябва да знаете, когато сте в САЩ е, че всичко е много по-евтино от същото в Европа. Това е принцип, който продължава да е в сила от вече двадесет години. Това, разбира се, не означава, че в САЩ няма скъпи магазини или скъпи улици, точно обратното. Но нашата цел е друга – да не се отклоняваме.

Първото, което се забелязва в моловете и не е характерно за Българските псевдомолове, е че магазините са от т.нар. compartment store вид. Разбирай – всички фирми са в общо помещение и тематично подредени, но са разделени с табели или пътеки. В тези магазини принципно цените са най-високи, като се равняват на тези в специализираните магазини на съответната марка. Пример за такива магазини съдържащи десетки марки дрехи и аксесоари са например: JCPenney, Macy’s, Dillard’s и т.н. Добре би било да пазарувате в тези магазини на 4-ти юли, защото тогава всички цени са намалени наполовина – традиция.

Outlet магазините са следващото ниво, което не трябва да се изпуска – дрехите отиват там директно след намаленията в магазините. Има както фирмени outlet-и, така и outlet магазини на съответния универсален магазин, например outlet на Dillard’s, където можете да намерите перфектни фирмени парцалетки на Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Aeropostale и т.н. За 5-10 лв могат да се купят модерни и маркови бански, каквито у нас ще струват 50-100 лв.

Част от стоките, които не се продават в outlet магазините отиват в магазините като Marshalls и T.J. Maxx, които са сравнително ниски като цени. В тях отново можете да намерите разнообразие от марки, но вече и стиловете и модата стават разнообразни. Могат да се намерят сравнително модни неща, но можете да попаднете и на доста ветерански гащи. Но както се казва за всеки влак си има пътник – дрехите не са втора ръка и са с качеството, което се предлага от големите вериги магазини.

Обаче, става още по-интересно – след три месеца в тези магазини (Marshalls, T.J. Maxx и т.н.), непродадената стока отива в последното ценово ниво, демек магазините с невероятно ниски цени за всеки от нас. Примери за такива магазини са HJ Right и Gabriel Brothers, където всяка цена над 5 долара за чифт обувки е супер висока.

В заключение, ето ви един важен съвет: ако искате да отидете първо в най-евтините вериги от магазини в САЩ, това може силно да ви повреди преценката и да не си купите нищо дори от магазини, които се смятат са сравнително евтини. Т.е. тръгнете от скъпите към евтините, а не обратно, за да няма тежки поражения и драми на път за летището.

Очаквайте поредицата от статии за шопинга в различни градове по света, която можете да прочетете само в сп. Гиздава.

Виж още по темата