За консуматорите

В модерното общество всички сме се превърнали в консуматори (потребители, ползващи). Малко са нещата, които ни интересуват повече от въпроса: „Колко давам за това, което получавам?“. Това, на пръв поглед критично разглеждане на пазара, разбира се е невярно. В реалния живот ние сме повърхностно запознати с ползите на продукта, който купуваме и заблудени за качествата му, от това което четем, слушаме и гледаме.

Ролята на жените

В модерното общество по-голямата част от доходите в едно домакинство се внасят от мъжа, това е факт. Интересно е, обаче, да отбележим, че жените всъщност са тези които управляват парите в домакинството и до голяма степен определят поведението му на пазара. В повечето случаи мъжете не пазаруват толкова често, колкото жените, т.е. на жените просто им се налага да познават пазара, за да изберат нужните продукти. От това следва, че жените са най-голямата група потребители на земята, т.е. парадоксът мъжете печелят/жените купуват е факт.

Ролята на рекламата

В проучване на Forrester Research, се показва, че жените участват в повечето покупки, но на средна стойност, докато мъжете се включват рядко, но за по-мащабни покупки. Принципно мъжете нямат усещане или нужда от промяна, по отношение на ежедневните марки продукти, които закупуват или им биват закупувани от жените. Т.е. те в по-малка степен са атакувани от рекламата. За разлика от мъжете, жените са по природа по-любопитни и по тази причина рекламните атаки най-често са насочени към тях. За да докажем това нека сравним броя реклами на вратовръзки с броя реклами на козметика по телевизията.

Рекламата и децата

В изследване, проведено в Италия, касаещо медийната реклама в часовете предназначени за излъчване на програми за малки деца, е установено, че в тези часове се рекламират основно храни, неподходящи за консумация от деца (желирани бонбони, чипс, пуканки и др.). Под „неподходящи“ имаме пред вид храни, които по-скоро биха навредили отколкото помогнали да се развие нормално организма на едно дете – богати на сол, захар и мазнини.

Според същото проучване, влиянието на децата върху закупуването на стоки в едно домакинство е много силно. Т.е. децата силно влияят на пазарното поведение на жените. В последно време рекламите са снижили атакуваната възрастова група и ползвайки влянието на децата в домакинството, се целят точно в тях. Другата причина да се атакуват децата е, че лесно биват заблуждавани: рекламите са много шарени, кратки и показват анимирани герои – това привлича и задържа вниманието на малките деца.

Поуките

1. Индустрията няма за цел да ви направи по-здрави, по-силни, по-умни и по-младолики. Целта и е да продаде продукт, независимо от последствията за потребителя.

2. Рекламата няма за цел да ви помогне да забележите по-здравословния продукт на пазара. Тя има за цел да ви наложи да закупите по-агресивно рекламираната марка. По дефиниция най-агресивно се рекламират най-вредните за здравето продукти.

3. Имайки пред вид подсъзнателното влияние на рекламата, когато следващия път купувате някой продукт, се замислете защо купувате точно него. Когато купувате, по-важно е да прочетете дали продукта е полезен за вас и децата ви, отколкото дали го купуват съседите.

Виж още по темата